bilgiyi sayan pek muhterem aygıtlar

bilgiyi sayıp döken sevgili bilgisayarlarımıza bir gönül borcu olarak bu satırları kaleme almam gerekir xd. lan aslında zor iş, nimetleri artık çok sıradan olduğu için insan yeterince şükredemiyor. ne bileyim mesela üstünde kaç elma kaldığını yazan bir ağaç olsa vay derdik kurban olduğum yüce yaradan ne güzel de yaratmış.

düzensizlikten düzene geçiş gibi aslında, tamamen insan algısının ürünü. diğer taraftan sayıp dökmeden rastgele atılmış gitmiş gibi duruyor bunca leziz meyveler...

ama bilgisayar öyle mi? sayıyor arkadaş, bıkmadan usanmadan sayıyor da listeliyor. kodlar desen ucundan kıyısından gördüğüm kadarıyla hep bir toparlama eylemi, durumlara sonuçlar bağlama planı gibi bir şey. işte tam burada acaba yeterince kaotik olsa, yeterince fazla sayıda bilgiyi sayabilecek olsa bilgiyi sayan bu aletler ben ne yapıyorum lan yeter artık diyebilirler miydi?

bilinç için en oturaklı anlatımlardan biri bu sanki, analiz edilemeyecek kadar bilgi, kaos teorisi miydi bu? tabii detayları bilmek lazım şimdi çok da açılmayalım. insan beynindeki bağlantılara bakıp böyle bir fikir yürütüyorlar aslında ama bilgisayardaki gibi düz bağlı değil o yüzden işin özünde bir farklılık olmalı.

mesela böcük kardeşlere bakalım, fonksiyonları cidden sınırlı minik makineler gibi ama kendince bir bilinçleri olabilir mi? belki toptan, antenleri vasıtası ile tüm böcekler kendilerini bir zannediyorlardır. tek tek hepsi beyin hücresi kıvamında topluca bir şeyler inşaa falan ediyorlardır. hepsi mümkün ama işin en garibi böcük davranışını modelleyen sevgili bilgi sayıcının böcük olamayışı meselesi gibi geliyor bana.

neden olamıyor? bir an önce çözseler bunu çok iyi olacak. merakla bu yapay zeka olaylarını bekliyorum ama senelerdir garson robotlardan başka bir yenilik duymadım. kendinin farkına varabilecek bir şeyler üretsinler, insanlık olarak çok sıkıldık arkadaş.

Kategoriler: Paylaş

Yorum bırah: