linç etmek

gaza geldim yeri gelmişken bunu da yazayım. arada sözlükte böyle bir metod ile yaptırım uygulanıyor. çekincemi koyarım tam buraya.

olabilir mi böyle bir metod? hangi devrin düşüncesidir bu yarabbim? şimdi kuralcılıktan kaçmak daha özgür bir ortam sağlamak idealleri ile yola çıkıp hata eden adamı nasıl linç edebilirsin ki? anlamam mümkün değil bunu.

adam %100 haksız olsa bile linç edilmez, yok böyle bir sistem. hani hesap uçurulsa bile dönüp gelir biz bunu iyice benzetelim gelmesin tadında bir yaptırım düşünülüyor belki ama yine de olacak iş değil.

ha olur güzel de olur denirse böyle bir metod ile yine özgürlükleri bağdaştırmak mümkün olmaz derim. gerçek hayatta adamlar hırsızı linç ediyor, yakıyor taşlıyor. toplumundan toplumuna değişiyor ama o an o işi yapan topluluktaki adam, hak etti diye düşünüyor. insanların sürü halindeki gaza gelmiş "vicdanına" birinin hayatı bırakılabilir mi?

hadi sanal hayatlardır, can yanmıyordur falandır filandır ama ne bileyim. varsa bir hata uygun yaptırımı olması gerekir. linç sisteminde zaten kontrol yok, birbirini gazlamak söz konusu, cezanın bile adili makbüldür. bunun için bir üst otorite gerekiyorsa yine kötünün iyisidir diyerek kabul edilmelidir. yoksa ne özgürlüğü, ne adaleti hiç bir şey olmaz.

Kategoriler: Paylaş

Yorum bırah: