siyasal islam

güncel siyasete pek uzağım ama son gelişmeler resmen siyaset üstü oldu. pek muhterem siyasi liderler bile ortak görüşme yapacaklarmış, insan gelişmelere her türlü hayret ediyor amma velakin beni işin kökünde uzun zamandır rahatsız eden bir şeyler var.

şimdik, dindar insan kural koyucunun allah olduğunu kabul etmiyor mudur? kuralların bir kısmı devlet yapısına, bir kısmı ceza hukukuna, bir kısmı medeni hukukuna falan gidiyor geliyor. her şeyi tastamam olmasa da ortada bir yapı var ve bu yapıda hüküm allahın!

normal şartlar altında hüküm sahibi allah ise demokrasi nedir? seçimler ne içindir? insanlar birey olarak bu durum karşısında neyle muhataptır? güncel uygulamalarını araştırmadım ama tahmin yürütmek basit, alimlerin yönettiği bir devlet yapılanması gibi bir şey çıkar ortaya.

allah ne zaman kalabalıklarla barışmıştır ki çoğunluğun dediği olsun? aslında garip, toptan garip. genel hükümler dinde de mevcut hukuk'ta da benzer sayılır ama detaylar artık çok farklı, belki ilerde çok daha farklı olacak.

mevzu işte bu değişim meselesi ve kökünde esas mevzu da hükmün kime ait olduğu meselesi. kuralları insanlar mı yapıyor? yoksa gökten mi iniyor? inananlar gökten indiğini kabul edip ona göre yaşamalı, işi bu seviyeye götürmeden din devlet işlerini ayırmaktan falan bahsederler de bana pek samimi gelmiyor.

sen allahın en güzel kural koyucu olduğuna inanıyorsan araya ne meclisi? ne kanunu? ne başka bir şeyi? neden koyarsın ki? bir nevi şirk hepsi. hiçbirini kabul etmemen lazım. elli tane araya gri yorum alınabilir. sabrediyor olabilirler, yavaştan devleti dönüştürüyor olabilirler. darbe yapabilir! günah olabilir, geyik çıkabilir! şuydu sanırım şarkı:

https://www.youtube.com/watch?v=T92MNER4kHU

demem o ki, samimi müslüman allahın kuralları ile yönetilmeyi talep etmeli. mevcut şartlarda bu olmuyor. bunun yerine işte referansını allah tarafına koyanı başa geliyor ve diğer müslümanıyla güç mücadelesine girişiyor. özünde kimse kuralları kendi koyabileceğini düşünmüyor.

zaten inançlıysa bunu düşünmemesi de gerek. kuralları allah koymuştur ve buna göre yaşaması gereklidir ama mevcut durum böyle değil. iki arada bir derede, herkesin kendi tuttuğu allahlıyı başa oturtma çabasına dönüşüyor. ülen hüküm kimin? hala cevabı göklerde arayıp iki yakasını bir araya getiremeyen toplumlardan olmaya devam edeceğiz gibi görünüyor. insan üzülüyor ama yapacak bir şey yok, sokağa çıkacak halim yok.

Kategoriler: Paylaş

Yorum bırah: